Koulutus

Koko tallin toiminta perustuu yhteen asiaan, koulutukseen. Hankimme talliin nuoria tuontihevosia ja kasvatamme omia kasvattejamme koulutettaviksi.Kouluttajaksi pääsee kuka vain, alla on selitetty koulutus systeemiä hieman tarkemmin.

Yleinen perjaate

Jokainen aloittava kouluttaja valitsee 5 kuukauden - 1 vuoden ikäisen pikku ponin koulutettavakseen ja aloittaa lapsena, nuorena tai aikuisena kouluttajana. Jos päättää aloittaa nuorena tai aikuisena, on pituuden oltava sellainen että pystyy ratsastamaan alle 130 senttisellä pikku ponilla.

Aluksi poni on varsa, joten sitä tulee kouluttaa maastakäsin. Varsan "Hoito-toimenpiteet" kohdan pisteet nousevat ihan perus hoitamisella eli harjaamalla, taluttamalla ym. "Liikutus maastakäsin" kohta taas nousee esimerkiksi juoksuttaessa, irtohypyttäessä ja ohjasajaessa. "Erikoistoimenpiteet" kohtaa taas voi nostaa esimerkiksi pyytämällä joka toinen viikko Zukunftissa käyvää eläinlääkäriä / kengittäjää tarkastamaan varsan tai vaikkapa vuolemaan kaviot, tämä kohta nousee myös esimerkiksi lastausta harjoitellessa. "Yleinen käsiteltävyys" kohtaan taas lisätään aina puolet muista ansaituista pisteistä. Saman kaavan mukaan nousevat myös kouluttajan taidot.


Kun ponilla on koossa 150 käsittely pistettä se kasvaa nuoreksi, jolloin sitä voidaan alkaa ratsukouluttamaan. Käsittely pisteet nousevat edelleen kuten ennenkin, mutta nyt mukaan vain tulee ratsastus. Pisteitä saa tietysti maastoillessa maastoon, koulua mentäessä kouluratsastukseen ja hypättäessä esteratsastukseen. Jos taas yhdistelee asioita (maastoesteet, koulua ja esteitä sekaisin, pohkeenväistöjä maastossa...) saa pisteitä useampaan kohtaan.

Kun ponilla on väh. 200 käsittely pistettä ja 50 ratsastus pistettä, se kasvaa aikuisesti. Kun poni saa 50 ratsastuspistettä lisää, se saa alkaa kilpailemaan omassa painotus lajissaan. Lopulta, kun ponilla on yhteensä väh. 400 pistettä, sen saa vaihtaa toiseen ratsuun.

Kun pisteitä ponilla on 300 ja kouluttajalla väh. 160 niin pikku ponin lisäksi saa ottaa toisen koulutettavan - joko ison ponin tai toisen pikkuponin. Ensimmäistä ponia saa kouluttaa niin pitkään kuin haluaa kunnes se saavuttaa täydet pisteet (= 1000), joko toisen ponin kanssa tai yksin, samoin kuin muitakin. Kuitenkin yhdellä kouluttajalla saa samaan aikaan olla vain kaksi ponia.

Kun kouluttaja luopuu koulutettavastaan (koulutettavaslla väh. 400p., enintään 1000p.), se joko jää meille siitokseen tai myydään eteenpäin jollekkin toiselle,yleensä siitos- tai kilpailukäyttöön.


Jos on aloittanut kouluttajana lapsena, voi halutessaan kasvaa nuoreksi ensimmäisen koulutetun pikkuponin jälkeen. Tämän jälkeen juttu jatkuu samalla kaavalla, saat valita seuraavaksi koulutettavaksesi pienen tai ison ponin. Jos ei halua kasvaa, jatkaa pikku ponien kanssa. Kun kouluttaa ison ponin kasvettuaan nuoreksi, saa kasvaa aikuiseksi, pakko ei kuitenkaan ole. Aikuinen kouluttaja saa pituutensa rajoissa kouluttaa kaikkia poneja ja hevosiamme.

Jos pelaaja saavuttaa 1000p. hän voi edelleen jatkaa pelaamista saaden erilaisia merkkejä helpommin kuin ennen tätä.

Pisteytys
Pisteitä voi kerätä monella tavalla, nyt siis vähän siitä.

Pisteitä voi kerätä kirjoittamalla "raportteja" eli lyhyitä tarinoita ilman suurempaa kuvailua, normaaleilla tarinoilla, roolipelaamalla sekä piirtämällä kuvia.

Yleensä ratsu saa 2 pistettä esteratsastukseen ja 1 pisteen yleiseen ratsastettavuuteen jos tarinassa lukee "Hyppäsin esteitä". Kuvailulla voi lisätä pisteitä, sama myös raporteissa ja roolipelissä. Piirroksessa taas ratkaisee panostus, mukana piirroksessa olisi hyvä olla myös pieni teksti kuvaan liittyen. Myös sarjakuvia saa tehdä jos jaksaa, niistä saa tietysti helposti paljonkin pisteitä.

Kouluttaja saa aina puolet ratsun saamista pisteistä, sekä lisäpisteitä esim. siivoamisesta ja varusteiden puhdistuksesta ym. mihin hevonen ei osallistu.

Kasvatus

Meillä syntyy satunnaisesti varsoja, jotka useimmiten jäävät meille kotiin kasvamaan ja koulutukseen sekä myydään mahdollisesti myöhemmin eteenpäin koulutettuina.

Varsoja syntyy kaikista sporttisista roduista joita tallissa asustaa, joten varsa valikoima on melko monipuolinen. Tarjoamme myös orejamme jalostukseen ulkopuolisille, ja tilausvarsaakin saa kysellä jos sellainen sattuu kiinnostamaan. 

Kasvattajaniminä käytetään "Zun" ja "FT", jotka molemmat voidaan lisätä varsan nimen eteen tai taakse


Kasvattilista

2014 syntyneet
00.00. syntynyt o/t Nimi (i. Nimi, e. Nimi)
00.00. syntynyt o/t Nimi (i. Nimi, e. Nimi)(Kuvat ©
Ruunikon juoksutuskuva ja irtohypytettävä voikko, Kuvaaja ei halua nimeeän mainittavan
Ruunikko pystyynhyppäävä ratsu, Antsu, NvT
Palkintojenjako kuva, kimo hyppäävä ja kouluratsu, Veera
Varsa, NF-kuvia)